Kas ir UHT piens un kāpēc tas ir populārs?
Mūsdienās veikalos pieejami dažādi piena veidi, un viens no tiem ir UHT piens. Bet kas īsti ir UHT piens, un kā tas atšķiras no svaigā piena? Šajā rakstā aplūkosim, kas ir UHT tehnoloģija, kādi ir tās ieguvumi un kāpēc šis piens ir kļuvis tik populārs.
UHT (Ultra-High Temperature) piens ir piena produkts, kas tiek apstrādāts īpaši augstā temperatūrā – apmēram 135–150°C – īsu laika periodu (parasti 2–5 sekundes). Šī procesa mērķis ir iznīcināt baktērijas un mikroorganismus, kas var izraisīt piena bojāšanos, vienlaikus saglabājot pēc iespējas vairāk uzturvielu.
Ilgāks derīguma termiņš – UHT pienu var uzglabāt istabas temperatūrā līdz pat 6 mēnešiem, ja iepakojums nav atvērts. Tas ir īpaši ērti cilvēkiem, kuri nevēlas bieži iegādāties pienu vai kuriem nav iespējas to uzglabāt ledusskapī.
Drošība un higiēna – augstā temperatūrā notiek visu kaitīgo baktēriju iznīcināšana, tāpēc UHT piens ir drošāks lietošanai, īpaši bērniem un cilvēkiem ar jutīgu gremošanas sistēmu.
Saglabā garšu un uzturvērtību – UHT piena garša var nedaudz atšķirties no svaigā piena, jo augstā temperatūra ietekmē tā struktūru. Tomēr lielākā daļa būtisko uzturvielu, piemēram, olbaltumvielas un kalcijs, saglabājas.
Nav nepieciešama pastāvīga atdzesēšana – kamēr iepakojums nav atvērts, UHT pienu var uzglabāt istabas temperatūrā, kas padara to piemērotu lietošanai ceļojumos vai vietās, kur nav ledusskapja.
Raksturojums | Svaigais piens | UHT piens |
---|---|---|
Termiskā apstrāde | Apm. 72°C (pasterizācija) | 135–150°C (UHT apstrāde) |
Derīguma termiņš | 3–7 dienas (ledusskapī) | Līdz 6 mēnešiem (neatvērtā veidā) |
Uzglabāšanas apstākļi | Ledusskapī | Istabas temperatūrā |
Garšas izmaiņas | Dabīga, svaiga | Viegli karamelizēta |
Jā, UHT piens ir veselīgs un satur tās pašas galvenās uzturvielas kā parastais piens. Tomēr, ja piens tiek uzkarsēts ļoti augstā temperatūrā, var nedaudz samazināties dažu vitamīnu, piemēram, B1 un C, daudzums. Neskatoties uz to, UHT piens joprojām ir lielisks kalcija, olbaltumvielu un citu svarīgu uzturvielu avots.
Ja iepakojums ir neatvērts, to var glabāt istabas temperatūrā.
Pēc atvēršanas UHT piens jāuzglabā ledusskapī un jāizlieto 3–5 dienu laikā.
Pirms lietošanas ieteicams sakratīt, jo ilgstošas uzglabāšanas laikā var veidoties nosēdumi.
UHT piens ir lielisks risinājums tiem, kas vēlas ilgāk uzglabājamu un drošu pienu, nezaudējot galvenās uzturvielas. Tas ir īpaši noderīgs ceļojumiem, rezerves krājumu veidošanai un ikdienas ēdienreizēm. Lai gan tā garša var nedaudz atšķirties no svaigā piena, tas joprojām ir lielisks uztura elements, kas nodrošina nepieciešamās uzturvielas veselīgam dzīvesveidam.